logo simplysaltlogo simplysalt
logo simplysalt
SOLINE10SOLINE10
SOLINE10

Varumärket

700 år av tradition


​På Sloveniens lilla kustremsa mellan Italien och Kroatien förädlas en av världens mest använda råvaror – salt. Det här är den enda saltdammen som fortfarande är i bruk i den här delen av Adriatiska havet. Här skördar man det mineralrika saltet för hand enligt metoder man använt i hundratals år.

Salinen har blivit bevarad som ett ecosystem av nationel betydelse för naturskydd. Ecosystemet har växt fram tack vare en lång tids inverkan från människor och här förekommer sällsynta djurarter och salttoleranta växter. Området är en mosaik av varierande saltbassänger, våtmarker, kanaler, vassruggar och halofytängar - allt nära knutet till kulturarvet av saltproduktionen i Slovenska Istrien.  

Visste du att?


– Romarna var kända byggare av saltdammar anpassade för stora mängder salt. Arbetarna fick små påsar salt som en del av sin lön. Därför kommer det sig att det engelska ordet för lön, salary, härstammar just från salt som betyder sal på latin.

– Salt var viktigt för upptäckten av nya kontinenter, eftersom den gjorde det möjligt sjömän att ta med tillräckligt med mat på resan. Maten bevarades i salt under långa resor, och kunde användas i byteshandel mot andra lokala råvaror.

– 2200 år före Kristus introducerades skatter på salt, eftersom man ansåg att saltet var en regelbunden inkomstkälla. Detta tros vara en av de första skatterna i mänsklighetens historia.

– När Romerna ville visa någon respekt lät de den personen sitta så nära saltet som möjligt vid middagsbordet. Ju närmare saltet personen satt, desto viktigare var personen i fråga.